Kapak Resmi

Kapak Resmi

30 Aralık 2014 Salı

Restaurant 1741 - Strasbourg - FRANSA

Strasbourg gezimizi, Alsace bölgesinin ünlü Fransız şefi Olivier Nasti'nin ''1741'' adlı Michelin yıldızlı lokantasında sonlandırdık..

Gastrominin en üst seviyesinde bulunan Michelin lokantaları sundukları mükemmel yemek, servis ve şaraplar yanında  ufak fakat akılcı ayrıntılar ile de akılda kalıcılık yaratmayı çok iyi biliyorlar..
Daha lokantanın ahşap kapısını açmak üzere demir kulpunu tuttuğumda kulpun özel bir sistemle ısıtıldığını fark ettim. Giriş kapısı ile iç kapı arasına geçtiğimizde ise bizi, üflenen sıcak hava karşıladı..
Havanın dışarıda 2 C olduğu düşünülürse bu çok güzel düşünülmüş bir detay idi.

Çok kibar bir şekilde ancak asla abartı olmayan bir saygıyla karşılanarak masamıza oturtulduk..
Menü sunuldu, yemekler hakkında ayrıntılı bilgi verildi; aperatif soruldu biz de Alsace bölgesinin köpüren şarabından iki kadeh Cremant de Cremant seçtik..

Menü akılcı bir biçimde düzenlenerek herkese kendi tadım menusunu yaratma imkanı sağlıyordu. 

Köpüren şaraplarımız ile birlikte bir Michelin klasiği olarak amuse bouche ikram edildi..
Elinde bir ansiklopedi kalınlığında şarap listesi olan sommelier, şarap seçimi için yanıma geldi. Listede Fransa'nın tüm bölgelerinden şaraplar en ucuzu 35 Euro ve en pahalısı 900 Euro olarak bölgelerine göre listelenmişti..
Sommelier müşteriye asla tepeden bakmayacak bir şekilde sorularıma saygıyla cevap verdi ve yine  illa şunu için, bunu tavsiye ediyorum şeklinde yönlendirme yapmadan kendi fikrini anlattı..
Sonunda bir Bourgogne 2010'da karar vererek anlaştık :) Bana şarabı beğenmediğim taktirde değiştirme için çekinmememi söyledi..Hizmet, servis işte budur!!

Yemeğe başlangıç olarak Alsace bölgesinin meşhur foie gras (kaz ciğeri) ve coquille st.jaques (istiridye) ile başladık..
Devamında mavi ıstakoz yanında bal kabağı milföy ve füme alabalık tabağı ile devam ettik..
Ana yemek olarak kuzu madalyon yanında doğal mantarlar ve kestane soslu geyik budu seçmiştik..

Tercihimi tatlıdan yana değil yöresel peynirlerden yana kullandım, büyük bir tepside gelen yaklaşık on çeşit peynirin hepsinden de tatmak istediğimden  ufak parçalar kestirdim..Eşim de uc grand crus çikolatalı yanında cacao sorbet ile sunulan bir tür milföy sipariş etti..

Tüm bu muhteşem yemek ritüeli üç saat sürdü ancak zaman o kadar güzel ve keyifli akıp geçti ki saati ancak çıkarken fark ettim..


Michelin standardı lokantalarda genelde 30-50 kadar müşteriye hizmet edilirken personel sayısı özellikle mutfakta bunun tersi orantıda olarak ortalama 10 kisi oluyor..Haliyle fiyatlar yüksek ancak alınan hizmet kalitesi ve yemeklere göre asla pahalı değil ve aradan yıllar geçse de insanda unutulmaz deneyimler olarak kalıyor..

Kuzu Madalyon
Kestane Soslu Geyik Budu, Doğal Mantarlar ile
Amuse Bouche





Peynir Tabağı













Fransız Şef Olivier Nasti



Lezzet: 10/10
Servis: 10/10
Atmosfer: 10/10
Fiyat: 10/10
Sonuç: 10/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder